szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségnövény

Burgonya: az örök - Videóval

Burgonya: az örök - Videóval
Ha van olyan zöldségféle, amelyet szinte mindenki szeret, akkor az a burgonya. Elkészítési lehetőségei nagyon sokfélék. A burgonya az egész világot meghódította. Hódító útjára az Andokból indult, ahol az ott élő indiánok már több ezer éve használják és termesztik. Fontos ételük ez, mivel a magas hegyvidék tápanyagszegény talajában és hideg időjárásban nem sok minden terem meg.

Elkésett gondolat

Elkésett gondolat
Majdnem megfeledkeztem arról, hogy néhány mag várakozik még abban a dobozban, melyet arra találtam ki, hogy hónapok szerint besoroljam és rendszerezzem, az éppen aktuális ültetnivalót. Minden évben megfogadom, hogy nem veszek újabb és újabb magokat, főleg olyanokat, melyeket elő kell nevelni.

A spenót és társai - Videóval

A spenót és társai - Videóval
Amikor a csíkos matrózruhában feszítő Popeye valami leküzdhetetlennek látszó feladat előtt állt, hirtelen előkapott egy doboz spenótot, megette és hirtelen minden akadály elhárult, minden probléma megoldódott.

Saláta, az egyszerűen nagyszerű - Videóval

Saláta, az egyszerűen nagyszerű - Videóval
A saláta a világ egyik legnépszerűbb zöldsége. Rendkívül változatos formákban létezik, a nálunk hagyományostól a jégsalátán keresztül egészen a vörös levelű salátáig. A salátát már az ókorban is ismerték, és szerették, akkoriban főleg vadon nőtt.

Káposztával a józanságért - Videóval

Káposztával a józanságért - Videóval
A káposztát az emberiség sokáig nem tudta megfelelően értékelni, az eltelt évezredek során hol fontosnak, hol pedig haszontalannak vélték. A növény mediterrán vidékeken őshonos, és itt kezdődött meg a termesztése is.

Erősítsük a növények immunrendszerét!

Erősítsük a növények immunrendszerét!
A múlt hónap száraz időjárása után végre a hónap elején megjött a várva várt csapadék, amely a párás reggelekkel a kórokozók és a kártevők felszaporodásához ideális klímát biztosít. Ilyenkor fokozott figyelemmel kell zöldségnövényeinket a megelőzésre alapozott növényvédelemben és tápanyag utánpótlásban részesíteni!

A Medvehagyma-virágzás Ünnepe

A Medvehagyma-virágzás Ünnepe
Érdekes apropó, de mindenképpen figyelemre méltó az a kezdeményezés, amely új színt vitt lakóhelyem életébe.

Karalábétörténelem

Karalábétörténelem
Ha vannak igazán jellegzetes hazai zöldségeink, akkor közülük az egyik minden bizonnyal a karalábé. Leginkább leveszöldségnek vagy főzeléknek szoktuk használni, pedig számos, más ízletes étel készíthető belőle, sőt nyersen is igen finom.

Reteklecke - Videóval

Reteklecke - Videóval
Előzmény: A hónapos retek A retek korábban a tavasz első zöldségei közé tartozott, manapság szinte egész évben kapható, bár a szabadföldi nem említhető egy lapon, a mesterségesen termesztettekétől. A retek azon kevés zöldségfélék közé sorolható, melyeket szinte kizárólag nyersen fogyasztunk.  

A gyulladáscsökkentő főzőtök

A gyulladáscsökkentő főzőtök
A tökről a magyar embernek a tökfőzelék és a tökös rétes jut eszébe. Valóban, a hazai étkezésben nem sok formában honosodott meg ez a zöldségféle, pedig számos újfajta recept ajánlja fogyasztásra.

A brokkoli átteleltethető?

A brokkoli átteleltethető?
A keresztesvirágúak csoportjába tartozó növény mai formájában mintegy 300-400 éve ismerjük. Valószínűleg Dél-Olaszországból származik. Nyugat-Európában és az USA-ban igen nagy népszerűségnek örvend, viszont Közép-Európában, így Magyarországon is most kezd csak igazán népszerűvé válni.

Saláta kicsit másképp

Saláta kicsit másképp
A fészkes virágzatúak családjának Lactuca nemzetség változatos alakú, közel 100 fajt foglal magában. Az egyes fajok és változatok termesztése történelmi korok szerint változott.

Paprika és chili, az örök páros

Paprika és chili, az örök páros
Előzmény: Hogyan készül a házi fűszerpaprika? A fűszerpaprika számos fajtája közül a gyógyászatban a hegyes, vékony, erősen csípős éretten piros termésűt értékesítik. Közép- és Dél-Amerikából származik, főleg Mexikóból.  

A csodabab

A csodabab
A bab az egyik olyan ételünk, amit egész évben fogyaszthatunk, hiszen a szezonban használt zöldbab mellett a téli időszakban jó levest lehet készíteni a könnyen eltartható szárazbabból. Annak ellenére, hogy a bab ott van mindennapjainkban, nem mindig volt ez így.

Építsünk sakktábla alakú Fűszerkertet! - Videókkal

Építsünk sakktábla alakú Fűszerkertet! - Videókkal
Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából saját kezemmel szakítsak egy csokorral. Aztán élvezettel szívtam magamba a menta illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag poharas snidlinggel.

Csicsóka, a cukorbetegek burgonyája - Videóval

Csicsóka, a cukorbetegek burgonyája - Videóval
Vannak olyan zöldségfélék, melyek akár piacon is vásárolhatóak, de mégsem használjuk őket. Ezek közé tartozik a csicsóka is, melynek régies-magyaros elnevezése arra utal, hogy korábban fontos szerepet töltött be a táplálkozásunkban.

Kertművelés földmunkák nélkül

Kertművelés földmunkák nélkül
A Dominique Soltner módszer „A húsvéti szünetet ásással töltöttük, a Pünkösdit gyomlálással, nyáron pedig kaszáltunk.” – emlékezik vissza Dominique Soltner gyermekkorára. A 75 éves francia úrnak 40 évébe telt, mire ráeszmélt, hogyan szabadulhat fel az ásás, gyomlálás, kapálás, öntözés fárasztó munkálatai alól.  

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval
A cékla több mint salátanövény, gyógyhatásáról már elődeink is beszámoltak. A Földközi-tenger környékén őshonos, s már i.e. 3000-ben is ismerték. Magyarországon azonban csak a 17. században vált keresett és kedvelt étellé.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia