szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zsázsa a konyhában két hét alatt

Mártha Izabella, 2016. febr. 22.


A zsázsa az egyik leghálásabb konyhakerti haszonnövényünk, hiszen alig két hét alatt a magvetéstől számítva már szüretelhető. Salátákba, húsokhoz, ételek díszítéséhez és friss zöldségturmixokhoz is kiváló választás.

Zsázsa a konyhában két hét alatt

A zsázsa a fűszernövények és a zöldségnövények között áll, egyesek zöldségként, mások fűszerként tekintenek rá. Pikáns ízvilágával méltó helyet foglal el a friss salátába valók világában.

Az egyik legrövidebb tenyészidejű, hiszen alig kettő hét alatt már sűrű, zöld zsázsatömeget alkot a tálban. Talán ez az egyik legkönnyebbek termeszthető balkonfűszer.

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) Irán területéről származik, és már az ókorban igen kedvelt volt. Akkoriban még afrodiziákumnak számított, de ennek igen kevés esélye van, hiszen sem hatóanyagaiban nem mutat erre okot, sem a gyakorlat nem igazolta vissza. Mindenesetre igen finom, karakteres ízű salátafélének tekinthető.

A kerti zsázsa előnye, hogy bármikor vethető, nem kell időjárást figyelni hozzá, ezért akár szobában is, a téli – kora tavaszi időszakban friss ízt visz a konyhába. Apró, világosbarna magjait jó minőségű, aprószemcsés, homokkal kevert talajba vessük. Akár agyagtálkába, vagy laposabb edénybe is ültethető, csak legyen lehetősége a pangó víznek a talajból elfolyni.  Igen kevés földben is jól érzi magát, alig 2-3 ujjnyi is elég neki, és már vethető. A magvetés után takarjuk le vagy kartonlappal, vagy tegyük sötét helyre, mert sötéten gyorsabban csírázik. A zsázsa kedveli a meleget, legjobban a 20-22 °C-os szobában vagy erkélyen érzi jól magát. Ha kicsírázott akkor napos helyre tegyük, mert így sokkal gyorsabban fejlődik.

A gyakorlat azt mutatja, hogy még csírázás előtt a vízpermetezés a legideálisabb öntözési mód, csírázás után viszont érdemes 5 perce a teljes tálat vízbe állítani, így átnedvesedik a talaj, majd tegyük vissza az alátétre. Ha naponta ezt megismételjük, akkor a zsázsa fantasztikus fejlődésnek indul és 10-14 nap alatt kész is a szüretelhető zsázsaterményünk.

A zsázsa könnyen csíráztatható úgy is, hogy csíráztató edénybe tesszük a magokat és naponta kétszer  átmossuk tisztított vízzel az edényt, hiszen nem kell feltétlen talaj a csíráztatásához.

Kapcsolódó cikk: Amit a padlásdarázsról nem is gondoltunk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia