szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zserbó

Sulyok Józsefné, 2008. jún. 23.


A közhiedelem szerint a zserbót nehéz elkészíteni. Nézzük! Valóban így van?

Hozzávalók

 

25 dkg liszt, 12 dkg vaj, vagy ráma margarin, 3 evőkanál cukor, késhegynyi pezsgő, 1 dkg tejben áztatott élesztő, 2 tojás sárgája.

 

Összegyúrjuk, három részre osztjuk. A lapokat kinyújtjuk és rétegezzük. Egy lapot tepsibe teszünk, megkenjük ízlés szerinti lekvárral, darált diót szórunk rá, amit előzőleg elkevertünk cukorral és vanília cukorral. Majd a másik lapot ráhelyezzük, aztán ismétlődik a lekvár, illetve a diós cukor. A tetejére tészta kerül. Ezt villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel, és kisütjük.

 

Máz a tetejére: 1 teavaj, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor. Ezeket jól összekeverjük, egy meleg vízzel töltött edényben felolvasztjuk. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne legyen túl meleg, mert akkor a vaj kicsapódik. Óvatosan felolvasztjuk, és egy deszkára kiborított kisült tésztára óvatosan, szép simára rákenjük. Mikor úgy érezzük, hogy szeletelhető, tetszés szerinti formára daraboljuk. 

 

Honnan ered a zserbó név?

A sütemény megalkotója: Gerbeaud Emil (Zserbó)

1854. február. 12. született Genfben. Cukrász és csokoládégyárosként ismerhetjük. Anglia, Franciaország és Németország több cukrászüzletében dolgozott. 1879-ben St. Étienne-ben üzletet nyitott.
1884-ben jött Magyarországra, Kugler Henrik cukrászüzletébe, ami ma is Budapesten, a Vörösmarty téren van. 1886-ban az üzletet kisebb csokoládégyárral bővítette. Az 1896-i millenniumi kiállításon bemutatta körszerű csokoládégyártási eljárását. 1903-ban az Országos Iparegyesület cukorgyártási szakosztálya elnökévé választotta. 1904-ben a csokoládégyárat a Duna utcába telepítette át, 1907-ben a nemzetközi sütő- és cukrászipari kiállítás elnöke, 1909-ben megvásárolta és korszerűvé tette a fiumei csokoládégyárat. 1919-ben pesti és fiumei üzemét a Dohány utcai gyártelepen egyesítette. 1919. november. 9- én halt meg Budapesten.

Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi

Kertészkedés

Lakberendezes

 

Kapcsolódó könyv:

Likőrök házi készítése

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia